Çrregullimet e gjëndrës tiroide janë disa nga sëmundjet më të shpeshta në botë, me rreth 1.6 miliardë njerëz në mbarë botën janë në rrezik.1 Jodi është një pjesë integrale e hormoneve tiroide dhe për këtë arsye është një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e hipotiroidizmit (gjëndër tiroide joaktive) dhe hipertiroidizmit (gjëndër tiroide tepër aktive).1 Pa sasi të mjaftueshme të jodit, mund të zhvillohen hipotiroidizmi, kretinizmi dhe çrregullime të tjera të mungesës së jodit. Përkundrazi, marrja e tepërt e jodit mund të çojë në hipertiroidizëm.1
Pse është i rëndësishëm jodi
Jodi është përbërësi kryesor në prodhimin e hormoneve tiroide, tiroksinës (T4) dhe trijodotironinës (T3). 4 Hormonet tiroide ndihmojnë trupin të përdorë energjinë në mënyrë optimale, të ruajë ngrohtësinë dhe të mbajë trurin, zemrën, muskujt dhe organet e tjera duke funksionuar siç duhet.5 Hormonet tiroide dhe, rrjedhimisht, jodi janë thelbësore për rritjen e fetusit, maturimin e kockave dhe zhvillimin e trurit.2 Sipas OBSH-së, marrja e pamjaftueshme e jodit është shkaku më i zakonshëm dhe i parandalueshëm i retardimit mendor.3
Sa jod ju nevojitet?
Një lugë çaji jod është e mjaftueshme gjatë gjithë jetës suaj; megjithatë, pasi trupi nuk mund ta ruajë jodin për periudha të gjata, janë të nevojshme sasi të vogla rregullisht.2 Shumica e njerëzve mund të tolerojnë sasi të mëdha të jodit pa efekte anësore të dëmshme. Një marrje prej më shumë se 1,000 mikrogramë në ditë mund të jetë e dëmshme.2
Kërkesa ditore për jod ndryshon gjatë jetës së një personi4:
- Foshnjat: 110–130 mikrogramë
- Fëmijët (1–8 vjeç): 90 mikrogramë
- Fëmijët (9–13 vjeç): 120 mikrogramë
- Adoleshentët dhe të rriturit: 150 mikrogramë
- Gratë shtatzëna: 220 mikrogramë
- Gratë gjidhënëse: 290 mikrogramë
Si të plotësoni nevojën tuaj për jod
Produktet nga deti janë një burim i mirë sepse oqeanet janë të pasura me jod.2 Edhe pse më pak të pasura me jod se shumica e produkteve detarë, vezët, mishi dhe produktet e qumështit janë më të pasura se shumica e ushqimeve të origjinës bimore. Çdo kripë që përdoret në shtëpi duhet të jetë e jodizuar.2
Burimet e zakonshme të jodit në dietë:
- Disa bukë
- Kripë e jodizuar tavoline
- Qumësht djathi
- Peshq të ujërave të kripura
- Qumësht lope
- Algat detare (përfshirë kelpin, dulse dhe nori)
- Vezë
- Frutat e detit
- Jogurt i ngrirë
- Qumësht soje
- Akullore
- Sos soje
- Multivitamina që përmbajnë jod
- Jogurt
Metoda më e mirë për të parandaluar mungesën e jodit është plotësimi i dietës me kripë të jodizuar për një periudhë afatgjatë, strategjia e rekomanduar nga OBSH.
Mungesa e jodit dhe pasojat për shëndetin
Mungesa kronike e jodit mund të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj.7 Një mungesë e jodit çon në uljen e hormoneve tiroide dhe është shkaku më i zakonshëm i një gjëndre tiroide joaktive (hipotiroidizëm).1,7 Efekti i dukshëm dhe i paekuivok i mungesës së jodit është rritja e gjëndrës tiroide, e njohur si goiter.7 Për të parandaluar pasojat e rënda për shëndetin, është e rëndësishme të njihni shenjat e hershme të mungesës së jodit.
- Khan A, Khan MM, Akhtar S. Thyroid disorders, etiology and prevalence. J Med Sci 2002; 2: 89–94. http://www.scialert.net/fulltext/?doi=jms.2002.89.94&org=11. Last accessed February 2022
- Nutrition Australia. Nutrition fact sheet: iodine. Available at hhttps://nutritionaustralia.org/app/uploads/2020/05/Iodine_Printable-Detailed-Summary.pdf . Last accessed February 2022
- World Health Organization. Micronutrient deficiencies. Available at http://www.who.int/nutrition/topics/idd/en/. Last accessed February 2022
- Institute of Medicine of the National Academies. Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. Washington, DC: National Academy Press, 2001.
- American Thyroid Association. Hypothyroidism. Available at http://www.thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/ata-hypothyroidism-brochure.pdf. Last accessed February 2022
- United Nations. Sixth report on the world nutrition situation. Available at http://www.unscn.org/files/Publications/RWNS6/report/SCN_report.pdf. Last accessed February 2022
- American Thyroid Association. Iodine deficiency. Available at http://www.thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/IodineDeficiency_brochure.pdf. Last accessed February 2022
- Zimmermann M. Low iodine intakes in weaning infants. IDD Newsletter 2010; 38: 1–3. Available at http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.187.3644&rep=rep1&type=pdf. Last accessed February 2022
- American Thyroid Association. American Thyroid Association (ATA) issues statement on the potential risks of excess iodine ingestion and exposure. Available at http://www.thyroid.org/american-thyroid-association-ata-issues-statement-on-the-potential-risks-of-excess-iodine-ingestion-and-exposure/. Last accessed February 2022
- World Health Organization. Unhealthy diet. Available at http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/unhealthy_diet_text/en/index.html. Last accessed February 2022
- World Health Organization. Is it true that lack of iodine really causes brain damage? Available at http://www.who.int/features/qa/17/en/. Last accessed February 2022
Qian M, Wang D, Watkins WE et al. The effects of iodine on intelligence in children: a meta-analysis of studies conducted in China. Asia Pac J Clin Nutr 2005; 14: 32–42