ХАШИМОТО И ХИПОТИРОИДИЗАМ – ПРЕДИЗВИК ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ

ХАШИМОТО И ХИПОТИРОИДИЗАМ – ПРЕДИЗВИК ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ Хашимото тироидитис е воспаление на тироидната жлезда, кое се јавува како резултат на сложени автоимуни процеси, односно имуниот систем создава антитела кои селективно ја напаѓаат тироидната жлезда. Хашимото тироидитис е најчестата причина за појава и развој на хипотироидизам. Претставува хронична состојба која се развива постепено во тек…

АНАМНЕЗА И ДИЈАГНОСТИКА НА ТИРОИДНИТЕ ЗАБОЛУВАЊА

УЛОГАТА НА ПАЦИЕНТОТ И ДОКТОРОТ Тироидната жлезда е ендокрина жлезда, односно жлезда со внатрешно лачење чија примарна функција е производство на тироидните хормони тријодтиронин, тироксин и пептиден хормон, калцитонин. Анатомски таа е локализирана непосредно под гркланот од двете страни на душникот. Составена од од два лобуси десен и лев кои меѓу себе се поврзани со…

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА ВАШАТА ТИРОИДНА ЖЛЕЗДА СО ТЕСТ ЗА ТSH

ТЕСТИРАЈТЕ СЕ И РАЗГОВАРАЈТЕ Познавањето на вашата тироидна жлезда може да помогне како најдобро да го искористите времето со вашиот доктор. Клучот е да се тестирате и разговарате. За да се одбележи Неделата за свесност за тироидната жлезда, ние ја подигнуваме свесноста за важноста на тестирањето на тироидната функција, како и отворена и јасна комуникација…