Тироидна жлезда Предизвик за нормален живот

ХАШИМОТО И ХИПОТИРОИДИЗАМ – ПРЕДИЗВИК ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ

ХАШИМОТО И ХИПОТИРОИДИЗАМ – ПРЕДИЗВИК ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ Хашимото тироидитис е воспаление на тироидната жлезда, кое се јавува како резултат на сложени автоимуни процеси, односно имуниот систем создава антитела кои селективно ја напаѓаат тироидната жлезда. Хашимото тироидитис е најчестата причина за појава и развој на хипотироидизам. Претставува хронична состојба која се развива постепено во тек…

Тироидна жлезда Анамнеза и Дијагностика

АНАМНЕЗА И ДИЈАГНОСТИКА НА ТИРОИДНИТЕ ЗАБОЛУВАЊА

УЛОГАТА НА ПАЦИЕНТОТ И ДОКТОРОТ Тироидната жлезда е ендокрина жлезда, односно жлезда со внатрешно лачење чија примарна функција е производство на тироидните хормони тријодтиронин, тироксин и пептиден хормон, калцитонин. Анатомски таа е локализирана непосредно под гркланот од двете страни на душникот. Составена од од два лобуси десен и лев кои меѓу себе се поврзани со…

Тироидна жлезда Тест за ТСХ предна страна

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА ВАШАТА ТИРОИДНА ЖЛЕЗДА СО ТЕСТ ЗА ТSH

ТЕСТИРАЈТЕ СЕ И РАЗГОВАРАЈТЕ Познавањето на вашата тироидна жлезда може да помогне како најдобро да го искористите времето со вашиот доктор. Клучот е да се тестирате и разговарате. За да се одбележи Неделата за свесност за тироидната жлезда, ние ја подигнуваме свесноста за важноста на тестирањето на тироидната функција, како и отворена и јасна комуникација…

Д-р Златко Петровски

Најчести симптоми на нарушена функција на тироидната жлезда

Пишува: Прим. Д-р. Златко Петровски специјалист по нуклеарна медицина ЈЗУ Клиничка болница – Битола „Д-Р Трифун Пановски“ Заболувањата на тироидната жлезда како глобален здравствен проблем Над 300 милиони луѓе ширум светот имаат заболувања на тироидната жлезда, а многумина од нив не се свесни дека имаат проблем или сеуште не им е поставена дијагноза. Доколку нарушувањата…

Проф. Д-р Венјамин Мајсторов

НЕДЕЛА НА СВЕСНОСТ ЗА ТИРОИДНИТЕ ЗАБОЛУВАЊА: МАЈКА И ДЕТЕ И ТИРОИДEA

Пишува: Проф. Д-р Венјамин Мајсторов, Институт за патолошка физиологија и нуклеарна медицина. Тироидните хормони се есенцијални за нормален раст и развој на организмот и одржување на енергетскиот метаболизам. Од друга страна, тироидните заболувања се чести, особено кај жените (и до десет пати почести од мажите), а нивната манифестација е многу разновидна и честопати неспецифична. Иако…

м-р д-р Билјана Црцарева

Успешно менаџирање на функцијата на тироидеата кај мајките и бебињата преку навремена дијагностика и соодветен третман

Пишува: м-р д-р Билјана Црцарева специјалист по нуклеарна медицина Клиничка Болница Аџибадем Систина 1. Кои се дилемитe со кои “новите мајки “се соочуваат при првиот контакт со Вас за пореметувањата на тироидната жлезда? Се претпоставува дека околу 5% од бремените жени развиваат тироидно заболување, најчесто хипотиреоза, додека пак 7% од новите мајки кои никогаш немале…

Д-р Александра Спасовска Трајановска

Здрава тироидна жлезда, здраво семејство – предизвик на семејниот доктор

Пишува: Д-р Александра Спасовска Трајановска, Специјалист по семејна медица, ЗЛОМ-СМ, ПЗУ ПРОМЕДИКА ПРИМА Скопје Што е тироидната жлезда и која е нејзината функција? Тироидната жлезда е ендокрина жлезда локализирана на предната страна од вратот. Се состои од десен и лев лобус меѓусебно поврзани со истмус, поради што наликува на пеперутка. Тироидната жлезда под влијание на…

Д-р Марија Коцева

Улогата на тироидната жлезда во бременоста

Пишува: Д-р. Марија Коцева специјалист гинеколог – акушер ПЗУ „Д-р. Ложанковски“ Тироидна жлезда и нејзина дисфункција Тироидната жлезда е многу мал орган налик на пеперутка лоцирана на предниот дел од вратот, која продуцира хормони кои го регулираат телесниот метаболизам и влијаат на виталните функции на телото. Нормалното функциониорање на тироидната жлезда е значајно за плодноста…