Соња Пановска М-р по јавно здравје

ЗОШТО 33% ЖЕНИ СО ПОЛИЦИСТИЧНИ ЈАЈНИЦИ ИМААТ ПРЕКУМЕРНА ТЕЖИНА?

Поновите истражувања сведочат дека 33 % жени со Синдром на полицистични јајници (PCOS) се борат со прекумерна тежина или дебелина, вели нутриционист Соња Пановска, М-р по Јавно здравје. Зголемено лачење на андрогените хормони, поради кои се појавуваат цистите,  често доведува до зголемување на телесната тежина, особено околу пределот на стомакот што пак од своја страна…