Соња Пановска М-р по јавно здравје

ЗОШТО 33% ЖЕНИ СО ПОЛИЦИСТИЧНИ ЈАЈНИЦИ ИМААТ ПРЕКУМЕРНА ТЕЖИНА?

Поновите истражувања сведочат дека 33 % жени со Синдром на полицистични јајници (PCOS) се борат со прекумерна тежина или дебелина, вели нутриционист Соња Пановска, М-р по Јавно здравје. Зголемено лачење на андрогените хормони, поради кои се појавуваат цистите,  често доведува до зголемување на телесната тежина, особено околу пределот на стомакот што пак од своја страна…

Аларм за свест за растот кај децата

Нарушување на растот кај децата: 4 најважни прашања и одговори за секој родител!

20-ти Септември во светот се одбележува како Меѓународен ден за подигнување на свеста за растот кај децата. Секое отстапување од нормалните стандарди за раст и развивање кај децата се смета за ретко ендокрино нарушување кое се јавува кај 1 во 4.000 дo 10.000  деца. Според официјалните податоци,  кај нас се лекуваат 133 деца со нарушување…