Новости

Интервју со Марко Нововиќ, извршен директор на компанијата Варус

Главен двигател во фармацијата се стручната јавност и пациентите кои бараат нови и поефикасни терапии Неспорно е дека светската пандемија ќе остави длабоки траги на …

Донација од фармацевтската компанија „Варус“ по повод 30 годишниот јубилеј

Скопје, 15.10.2020 г. – Денеска, во присуство на Градоначаникот на Град Скопје, Петре Шилегов, директорката на Детскиот културен центар „Карпош“, д-р. Билјана Лалчевска Серафимовска, менаџментот …

БЛОГ

Ја менуваме играта во преДијабетес

Почитувани, Во рамките на кампањата за подигнување на свеста за навремен третман на Предијабетесот и Дијабетесот, значајна поддршка на полето на промена на животниот стил …

Препознавање на ризик факторите и менаџирање на пациенти со Дијабетес Мелитус Тип 2 во ординацијата по семејна медицина

Д-р Маја Катранџиска Џонлага специјалист по Семејна Медицина   Имајќи ги во предвид специфичните услови под кои функционираме изминатиот период, како се одвива грижата за …

Метаболен синдром и (пре)дијабетес, Асс. Др. Спец. Билјана Тодорова, Специјалист по ендокринологија

Здравствениот свет години наназад отворено зборува за метаболниот синдром. Според Вас како се одразува таквата состојба на здравјето на пациентите?   Метаболниот синдром е здравствена …

Улогата на медицинската сестра во едукација и унапредување на здравјето на пациентите со Дијабетес Мелитус Тип 2

Ѓорговски Татјана дипл. мед. сестра вработена на Клиника за Ендокринологија, Дијабетес и Метаболички нарушувања,Скопје, одд. сестра на  Центар за Дијабетес. Во пресрет на светскиот ден …

Неалкохолно масно заболување на црниот дроб и неалкохолен стеатохепатитис

Црниот дроб е мошне важен витален орган, втор по големина после кожата кој ги овозможува најважните функции во регулација на хомеостазата во телото на човекот. …

Метаболен Синдром и Дијабетес

А. Метаболен синдром – кратки информации    Метаболниот синдром како клинички предизвик и сериозен здравствен проблем e во пораст, a во светот е поттикнат од …